„Pestujme dobré vzťahy a robme prácu, ktorá nás napĺňa.“

Rozhovor s primárom MUDr. Petrom Böhmom

„Vďaka dnešným technológiám dokážeme neraz úžasné veci aj v prípadoch, ktoré sa už zdali stratené,“ hovorí primár MUDr. Peter Böhm. Každé ráno vstáva s radosťou a vďačnosťou, že deň môže venovať svojim pacientom. „Človek má robiť prácu, ktorú má skutočne rád. Aj v nej však potrebuje kus striedmosti. Po pracovnom dni si potrebuje nájsť čas na oddych a chvíľu pre seba.“

Očná mikrochirurgia si vyžaduje špeciálne zručnosti. Kedy ste pocítili, že vaša cesta je stať sa očným chirurgom?

Už ako chlapec som rád vyrábal veci rukami. Pracoval som s drevom, vyrezával, montoval. Môj otec, detský kardiológ, mal zvláštne pozorovacie schopnosti. Každého z nás súrodencov, rád sledoval pri hre a pri práci. Často mi hovorieval, že mám nadané ruky a mal by som robiť prácu, pri ktorej ich uplatním.

Ako lekár štátneho zariadenia ste absolvovali stáže na prestížnych očných klinikách v Tel Avive a v Londýne. Aj to bol dôvod, prečo ste sa pred pätnástimi rokmi rozhodli založiť si vlastné chirurgické centrum?

Úroveň technológií a prístup k pacientom, ktoré som videl vo svete, som prirodzene porovnával s našimi. Neboli ani zďaleka podobné. Túžil som pracovať v prostredí, v ktorom dokážem pacientom zabezpečiť rovnako vysokú kvalitu ako na zahraničných klinikách. Navyše, čakacia doba na operáciu sivého zákalu dosahovala rok a pol. V rozvinutom štádiu mohla diagnóza veľmi negatívne ovplyvniť kvalitu života pacientov. Prednostný termín v štátnom zariadení sme pacientom dávať nemohli. Zostať som nemohol.

Založili ste druhé súkromné očné centrum na Slovensku. Začínali ste traja. Navyše, najväčšia štátna zdravotná poisťovňa vás nezazmluvnila. Aké to boli začiatky?

Náročné. Potrebovali sme peniaze na rozbeh, no mali sme už založený dom, banka nám neschválila úver. Peniaze nám požičal bratranec. Operovali sme za minimálne nákladové ceny. Pracovali sme poctivo, poskytovali sme pacientom špičkovú starostlivosť, napriek tomu operácie našim pacientom odmietali preplatiť.

Boj s poisťovňami sa v tom čase podarilo vyhrať vašej manželke, MUDr. Zuzke Böhmovej. Aké podmienky majú dnes vaši pacienti?

Som vďačný za korektné vzťahy všetkým zdravotným poisťovniam. Vďaka nim dokáže pri najvyššej kvalite poskytovanej starostlivosti uchrániť pacientov od doplatkov za väčšinu vyšetrení a zákrokov. Kompletne hradené majú u nás napríklad operácie sivého zákalu a sietnice.

Očné centrum Dr. Böhma dnes vediete so svojou rodinou. Syn MUDr. Peter Böhm ml. pokračuje vo vašich šľapajach očného chirurga. Aký je to pocit, budovať svoj sen spoločne so všetkými deťmi?

Cítim radosť a vďačnosť. To, že sa moje deti rozhodli byť súčasťou môjho sna, ma ako otca veľmi napĺňa. Som vďačný, že v Peťovi pokračuje aj naša generácia oftalmológov. Nie je to bežné. Som hrdý na to, ako pristupuje k pacientom. Je veľmi komunikatívny, ľudský, osobný. Pacienta si trpezlivo vypočuje, všetko mu precízne vysvetlí. Pracuje srdcom a ako chirurg ma stále udivuje svojim majstrovstvom. Keď som si nedávno pripravoval prednášky na kongres, potreboval som záznamy z našich operácií. Našiel som jednu, pri ktorej som v prvom momente nevedel, kto pacienta operoval. Išlo o komplikovaný, no veľmi krásne odvedený zákrok. Záznam z operácie som si zaradil do prednášky. Až keď som si ho viac krát prezeral, zistil som, že som to neoperoval ja, ale môj syn. Je výnimočne šikovným chirurgom. Som naňho hrdý.

Retraktor – patentovaný nástroj primára Petra Böhma

Čomu sa venujú ostatní členovia rodiny?

Syn Marek vedie Očné optiky Dr. Böhma a manažérsky sa venuje strategickým projektom. Má dar reči a schopnosť vytvárať a realizovať vízie. Dcéra Hanka je ekonómka, riadi financie a účtovníctvo. Obdivujem jej zorganizovať, zodpovednosť a pedantnosť. Najmladšia dcéra Zuzka je ešte na strednej škole, ale zaujíma sa o personalistiku. Nevesta Monika sa stará o vzťahy so zdravotnými poisťovňami, nevesta Dominika rieši administratívne záležitosti. Som rád, že každý z nás sa prirodzene stotožnil s našou víziou slúžiť pacientom.

Kedy prežívate v práci skutočné momenty radosti?Každý deň. Najmä však počas operácií a priamo po zákrokoch.

Každý deň. Najmä však počas operácií a priamo po zákrokoch. Dnešná očná chirurgia prešla obrovským vývojom. Väčšina operácií trvá niekoľko minút, je pre pacienta bezbolestná a pacient vidí už priamo po zákroku. Dokonca aj ten, čo dlhé roky vôbec nevidel. Vracať ľuďom dobrý zrak je nádherný pocit. Pätnásťminútový zákrok môže úplne zmeniť človeku kvalitu života. Opäť vidí, neraz po dlhej dobe akejsi letargii prežíva radosť. To sú pre lekára neopísateľné pocity. Som šťastný človek, lebo môžem vykonávať povolanie, ktoré mám skutočne rád. Každé ráno sa teším na svojich pacientov a na to, že idem do práce.

Na operačnej sále podávate denne viac než stopercentné výkony. Kde nachádzate rovnováhu medzi prácou a oddychom?

Mám na to jednoduchý recept. Rozdeliť si deň na tri časti a každú z nich plnohodnotne využiť. Jednu na spánok, jednu na prácu a jednu na voľný čas. Ten venujem deťom, rodine, pohybu, čomukoľvek peknému, čo nám pomáha rásť. Človek nesmie dopustiť, aby sa upracoval do vyčerpania. Ak nemá čas na regeneráciu, zlyháva. Stráca palivo, vyhorí. Súrne potrebuje dobiť baterky. Nie jednorazovo, ale každý deň.

Čo pomáha relaxovať vám?

Dostatok spánku, zdravá životospráva, pravidelný pohyb, koníčky, pri ktorých dokážem zabudnúť na čas a priestor, ktorý je okolo mňa. Na prvom mieste sú však dobré vzťahy s rodinou a s priateľmi. Mám rád pocit, keď sa mi niečo pekné podarí. V záhrade je to vlastná dopestovaná zelenina a ovocie. Tiež rád pracujem s drevom. Teší ma, keď sa mi podarí niečo pekné pre niekoho vyrobiť. Keď z nenápadného kúska dreva vyrežem šperk, figúrku, ozdobu… Vtedy si predstavujem, ako sa asi cítil Michelangelo. Každý človek potrebuje aktivitu a koníček, pri ktorom dokáže zabudnúť na okolie a na čas. Nadšenie z tvorivej práce dokáže najlepšie dobiť aj vybité baterky.

Máte prípady pacientov, ktoré vám viac ako iné ostávajú v pamäti?

Je ich veľmi veľa. Obyčajne ide o komplikované prípady. Často o ľudí, ktorých slabé videnie obmedzovalo v práci aj v každodennom živote. Vďaka dnešným technológiám dokážeme neraz úžasné veci aj v prípadoch, ktoré sa už zdali stratené…

MUDr. Peter Böhm

Zakladateľ Očného centra Dr. Böhma patrí k najskúsenejším očným chirurgom na Slovensku. Vyvinul viacero inovácií a operačných techník vrátane patentu na špeciálny mikrochirurgický nástroj. Špecializuje sa na operácie sivého zákalu, mikrochirurgiu predného segmentu, diagnostiku a liečbu ochorení sietnice, vitreoretinálnu mikrochirurgiu. Absolvoval stáže a kurzy na prestížnych svetových očných klinikách (Goldschleger Eye Institute – Tel Aviv, Moorfields Eye Hospital – Londýn, Kolín nad Rýnom a ďalšie). Prednáša na európskych a svetových odborných podujatiach a kongresoch. Za 28 rokov praxe očného chirurga vykonal viac než 21 000 operácií.