Hanka Kyselová: „Erikin prístup k životu a chorobe mi pripomína mamin.“

„Erikina brožúrka je jediná publikácia, v ktorej nájdu pacientky všetky informácie o liečbe a o sprievodných ťažkostiach na jednom mieste. Som šťastná, že sa Erika pustila do tohto projektu a dotiahla to do úspešného vydania krásnej, a najmä užitočnej publikácie.“

píše Hanka Kyselová (rod. Böhmová)

Keď som bola mladšia, predstavovala som si dôležité veci vždy veľmi zložito. Keď ma mama prvýkrát zobrala na stretnutie HER-klubu, ostala som prekvapená. Z môjho pohľadu sa tam nedialo nič prevratné. Povedala som mame, že som čakala viac od niečoho, čomu sa roky venuje. Vysvetlila mi, že pri boji s rakovinou hrá veľkú a dôležitú úlohu psychika. A že úlohou týchto stretnutí je vzájomná podpora, zdieľanie, šírenie užitočných rád, čo im pomáha pri riešení rôznych sprievodných komplikácií pri liečbe. Pretože informácií majú málo…

Dnes už viem, že svet sa skladá z maličkostí. Keď mi Erika posielala informácie o brožúrkach a balíčkoch, vedela som, že to výrazne pomôže mnohým pacientkam. Jej práca celkovo posúva o veľký krok vpred práve informovanosť onkologických pacientov.

Erikin prístup k životu mi pripomína mamin

Erikin prístup k životu a chorobe mi pripomína ten mamin. Nevyžívala sa v problémoch, ale vždy hľadala riešenia. Nielen pre seba, ale tiež pre všetkých, ktorým ich dokázala sprostredkovať. Nevzdávala sa a dokázala sa tešiť z maličkostí. Mala odvahu žiť naplno aj s chorobou. Nikdy nestratila nádej a nebála sa rozprávať o ničom. 

Táto brožúrka je skutočne jediná publikácia, v ktorej nájdu pacientky všetky informácie o liečbe a o sprievodných ťažkostiach na jednom mieste. Pamätám si ako mama odpisovala každý večer na maily a príspevky chorých žien. V tom čase nemali informácie, boli odkázané jedna na druhú alebo na internet, o ktorom aj Erika píše, že nie je spoľahlivý zdroj. Pacientky často iba zmätie alebo zbytočne vystraší, s čím súhlasím. Je pre mňa neuveriteľné, že už ubehlo 15-16 rokov, od kedy sa mama začala liečiť a prístup k informáciám sa veľmi nezmenil. Zároveň som práve preto nesmierne šťastná, že Erika sa pustila do tohto projektu a dotiahla to do úspešného vydania krásnej, a najmä užitočnej publikácie. Som šťastná, že aj my môžeme svojou trochou prispieť k jej dielu, ktoré pomáha.

Hanka Kyselová (rod. Böhmová) začala v rodinnom očnom centre pracovať v šestnástich. „Matematike som v rodine rozumela ako jediná. Nikto nechcel mať nič s číslami,“ spomína na pracovné začiatky. Dnes sa stará o ekonomické záležitosti vo firme.

Venuje sa tiež projektu Zuzkinej kuchárskej knihy, poslednej iniciatívy svojej mamy a spoluzakladateľky očného centra, MUDr. Zuzany Böhmovej. 100% z predaja rodinnej kuchárky smeruje na podporu občianskych združení OZ Slnečnica, ktoré prevádzkuje mobilný hospic Slnečnica a Občianskeho združenia Tak trocha inak Eriky Mokrý.