V dvadsiatich ôsmych rokoch prekonala rakovinu prsníka. V blogoch, v knihe a v najnovšej pacientskej brožúrke píše o ťažkých témach prakticky, sviežo a s nadhľadom.

 

Autentickosť. Táto charakteristická črta vám pri Erike Mokrý s veľkou pravdepodobnosťou ako prvá napadne. Život mladej Slovenky žijúcej na juhu Francúzska by mohol byť dokonalou predlohou k filmovému scenáru. Jej život je plný nečakaných udalostí, zvratov, sily, pomoci a ľudskosti. 
V 28. rokoch prekonala rakovinu prsníka. Svoje zážitky z liečby začala zapisovať do blogu. Počet jeho čitateľov sa ráta na tisíce. V roku 2018 založila občianske združenie Tak trocha inak s cieľom pomáhať a zlepšovať kvalitu života onkologických pacientov. Činnosť jej občianskeho združenia je nám, najmä vzhľadom na odkaz našej spoluzakladateľky MUDr. Zuzany Böhmovej, veľmi blízka. 

Kedy ste začali premýšľať nad tým, že založíte občianske združenie?

Necelý pol rok od zverejnenia môjho prvého onko blogu. Ako blogerka, no najmä pacientka, ktorá prekonala rakovinu prsníka, som sa postupom času stala súčasťou množstva onkologických príbehov rôznych ľudí. Uvedomovala som si, že virtuálna pomoc a podpora prostredníctvom blogov, slov a telefonátov nestačí. Že musím spraviť niečo viac. A tak sme v januári 2018 spolu s manželom a švagrinou založili občianske združenie Tak trocha inak. Od jeho začiatku realizujeme projekty s cieľom pomáhať a zlepšovať kvalitu života onkologických pacientov.

Jedným z projektov sú bezplatné Štartovacie balíčky určené onkologickým pacientkam. Čo všetko balíček obsahuje?

Cieľom štartovacieho balíčka je odstrániť strach a stres, ktorý onkologické pacientky zažívajú hneď na začiatku, po diagnostikovaní ochorenia a následnom oznámení liečby.
Z vlastnej skúsenosti viem, že ako prvú vec po diagnostikovaní rakoviny riešia najčastejšie vlasy. Tiež pátrajú po všetkých možných informáciách na internete nájsť. Tak som to mala ja.
S odstupom času viem, že to nebola správne cesta. Voľne dostupné informácie nie sú často vedecky a medicínsky podložené, v pacientovi môžu vyvolávať zbytočné obavy a strach. Aj preto vznikla brožúrka, ktorú som vytvorila s pomocou manžela na základe našich osobných skúseností. Snažili sme sa v nej ľudsky a zrozumiteľne zhrnúť všetky dôležité informácie. Hovoríme v nej (okrem informácií o rakovine) napríklad aj o plodnosti pri liečbe onkologického ochorenia, o otázkach sexuálneho života počas liečby a o mnohých ďalších oblastiach, na ktoré sa ženy lekára vždy nespýtajú. 
Súčasťou balíčka je aj turban značky Christine Headwear špeciálne vytvorený pre bezvlásky (materiálom aj strihom), v ktorom sa žena môže aj počas liečby cítiť žensky a sebeisto. Sama som počas bezvláskového obdobia turbany a šatky tejto značky nosila.

Nesmierne si vážim dôveru, ktorú do mňa Očné centrum Dr. Böhma vložilo. Viem, aké je pre každého člena rodiny Böhmovcov dôležité pomáhať a zlepšovať život onkologických pacientov. Verím, že ich nesklamem. Vďaka finančnému príspevku Očného centra Dr. Böhma dokážeme pomôcť niekoľkým stovkám žien. Čo je skutočne obrovská pomoc a ja ďakujem, že túto pomoc môžem s ich podporou robiť práve ja.

Aké ďalšie aktivity plánujete v rámci občianskeho združenia?

Momentálne nás stále najviac zamestnávajú štartovacie balíčky. Verím, že budeme mať dostatok peňazí, by sme s nimi mohli dlhodobo pokračovať. Následne sa chceme plne sústrediť na rokovania s poisťovňami. Chceli by sme dosiahnuť, aby sa turbany a šatky stali pre onkologicky chorých pacientov preplácaným doplnkom. Rovnako pre ženy, no aj pre mužov. Nateraz je pre nich táto téma bohužiaľ uzavretá s negatívnou odpoveďou. Tú však nepovažujem za konečnú. Ak je to možné v iných krajinách, nevidím dôvod na to, aby to nešlo aj na Slovensku. Stačí aspoň trošku chcieť.

Čo vám pomáha, keď máte náročný deň?

Ľudia sú pre mňa obrovským zdrojom inšpirácie, energie a sily. No platí to aj naopak. Dokážu mi otočiť náladu, zraniť, rozplakať. A to nie len v skutočnom, ale aj virtuálnom svete, v ktorom sa prostredníctvom sociálnych sietí pohybujem. Našťastie vždy je po mojom boku môj manžel. Bez neho by nič nebolo iné, krajšie, veselšie, šťastnejšie, ale hlavne tak trocha inak.

Kto je Erika Mokrý?

Erika pracovala v súkromnom zdravotníckom zariadení, keď spoznala svojho budúceho manžela Roberta a odsťahovala sa za ním na juh Francúzska do Montpellier.
Keď jej v 28. rokoch diagnostikovali rakovinu prsníka, rozhodli sa so sobášom nečakať.
Počas liečby začala o živote onkologického pacienta blogovať. Na svojom InstagrameFacebooku zverejňovala a neustále zverejňuje „tak trocha iný pohľad“ na onkologické ochorenie a na život. Jej cieľom bolo ostatným ukázať, že rakovinou život nekončí. Že aj onkologicky chorý pacient môže chodiť do práce, smiať sa a v podstate žiť tak ako pred tým.