Čo sa u nás zmenilo?

MUDr. Peter Böhm – primár

Zmenili sme logo a s ním niekoľko vizuálnych vecí, ktoré si v priebehu najbližšej dobe možno všimnete. Nové vizuálne zmeny naznačujú náš ďalší záväzok voči našim pacientom. 

Na ten deň pred šestnástimi rokmi si spomínam, ako by to bolo dnes. Aby som mohol plniť svoje povolanie očného chirurga podľa svojich predstáv a najlepšieho svedomia, rozhodol som sa odísť zo štátnej nemocnice a založiť si vlastné súkromné chirurgické očné centrum. Nazvali sme ho Siloe, podľa biblického jazera, pri ktorom Ježiš uzdravil človeka slepého od narodenia.

Pôvodne sme začínali spoločne ešte s jedným kolegom. Skoro sa však ukázalo, že naša vzájomná spolupráca do budúcna nebude fungovať. Ešte pred vybudovaním očného centra sme sa rozišli a dohodli sme sa, že obchodnú spoločnosť SILOE s.r.o si ponechám ja. K názvu som si od začiatku vytvoril osobný vzťah. Nie preto, že som ho vymyslel, ale pre hlbší význam, ktorý pre mňa znamenal.

Meno a záväzok

Žiaľ, kolega ho napriek dohode začal používať pre svoju sieť. Nechceli sme, aby sa s ním naša spoločnosť spájala alebo zamieňala, čo sa bežne stávalo.

Stáli sme tak pred rozhodnutím nájsť pre naše očné centrum nový názov. Vymysleli ho moje deti, Marek, Peťo, Hanka. Navrhli, že použijeme naše vlastné meno a vytvoríme názov, ktorý bude čistý, transparentný, záväzný. Očné centrum Dr. Böhma. Súhlasil som.

V roku 2019 prišli moje deti opäť s návrhom, aby sme názov a webovú stránku podrobili menším úpravám. Súčasťou zmeny malo byť aj naše logo. Bol som skeptický. Na to staré sme si už zvykli… Ako lekárovi sa mi tieto veci všeobecne nezdajú podstatné. Viem však, že doba ide dopredu. Presvedčil ma argument, že webová stránka potrebuje zmeny, aby na nej naši pacienti našli jednoducho a prehľadne všetko potrebné. Tak som to nechal na mladú generáciu, rozumejú tomu lepšie.

Ako sa nové logo páči vám?

Zmenili sme logo a s ním niekoľko vizuálnych vecí, ktoré si v priebehu najbližšej doby možno všimnete. Keď sa na to s odstupom času, ktorý si vyžiadali prípravy, pozerám dnes, som spokojný. Nové logo nášho centra je zrozumiteľné, čisté, pravdivé. Z dlhého názvu ostalo len meno Dr. Böhm, ktorým sa už šestnásť rokov zaväzujeme k službe pacientom. Ako sa páči vám?

Filozofia Dr. Böhma ostáva rovnaká

 Filozofia nášho Očného centra sa nemení. Bola, je a bude stále rovnaká: robiť medicínu najlepšie ako vieme, s maximálnym úsilím a na najvyššej technologickej úrovni. Chceme byť centrom, ktoré sa postará o našich pacientov na najvyššej úrovni a komplexne. Naša práca je pre nás záväzkom kráčať s nezmenenou filozofiou stále vpred. A všetko nové a dobré, čo objavíme na ceste, priniesť našim pacientom.

Rok 2019 bol pre nás z hľadiska nových postupov kľúčový. Začali sme s operáciami zadného segmentu oka. Vďaka nášmu hlavnému vitreoretinálnemu špecialistovi MUDr. Diegovi Sanchezovi, FEBO, ktorý rozšíril náš sietnicový tím, sme odštartovali ambulantné sietnicové zákroky. Tie v ambulantnej podobe neboli u nás doteraz štandardom. Vďaka tomu môžeme pacientovi poskytnúť maximum pohodlia, aby nemusel podstupovať operáciu na lôžkovom oddelení v nemocničnom prostredí.

Peter Böhm st. a Peter Böhm ml.

Nové terapie a postupy

Nové vizuálne zmeny, ktoré u nás v centre vidíte, naznačujú aj náš ďalší záväzok. Budujeme pre vás nové väčšie priestory s väčšími možnosťami poskytovania. Pripravujeme nové aplikačné centrum pre anti-VEGF látky. Aj naďalej budeme popri operáciách sivého zákalu a laserových operáciách dioptrií rozvíjať vitreoretinálne zákroky. Aj génovú terapiu geneticky podmienených ochorení sietnice ako je retinitis pigmentosa (pigmentová degenerácia sietnice). Do roku 2018 sme nemali ´liek´. Veda a výskum idú v oblasti sietnicových ochorení tak rýchlo dopredu, že dnes už jeden z defektných génov, ktorý toto ochorenie spôsobuje, vieme liečiť. Verím, že v krátkej budúcnosti budeme môcť liečiť aj ochorenia, na ktoré sme doteraz liek nemali.

Naše Centrum budujeme spoločne ako rodina. Pracujú so mnou všetky tri moje dospelé deti, Peťo, Marek s manželkami a dcéra Hanka. Meno Dr. Böhm je pre nás záväzok. Očné centrum Dr. Böhma budujeme tak, aby raz deti mojich detí boli hrdé na to, čo sme vybudovali. A možno, keď sa budú rozhodovať o smerovaní svojho života, s hrdosťou a vďačnosťou budú aj oni chcieť byť súčasťou dobrého diela, ktoré vytvárame ako rodina.