Začervenané a zapálené oči dokážu letnú dovolenku niekedy doslova pokaziť. Dôležité je správne rozpoznať, či je za zápal zodpovedná alergia alebo vírusy.  
Aké sú hlavné rozdiely medzi alergickým a vírusovým zápalom? Radí primár MUDr. Peter Böhm.

 

Vírusový zápal očí

Nebezpečnejšie a nepríjemnejšie sú zápaly očí spôsobené mikróbmi (adenovírusy), známe ako keratokonjuktivitídy. Prajú im najmä horúce mesiace a voda na kúpaliskách. Postihujú spojovky a rohovku.
„Je to veľmi nepríjemný stav sprevádzaný rezaním, svetloplachosťou, hnisavým sekrétom, nadmernou celkovou citlivosťou. Môžu sa pridružiť zdurené uzliny v oblasti tváre (pri ušiach či pod sánkou). Liečba trvá aj tri týždne a nedá sa urýchliť. Je to ako s chrípkou, zápal musíte doslova vyležať,“ vysvetľuje MUDr. Böhm. 

Účinná prevencia žiaľ neexistuje, o to dôležitejšiu úlohu zohrávajú podľa primára prevádzkovatelia verejných kúpalísk, ktorí by mali klásť vysoké nároky na hygienu. „Tieto zápaly sú veľmi chytľavé. V prípade, že sa ochorenie prejaví, človek sa má izolovať, aby nenakazil ostatných. Sekrét je veľmi infekčný, ak sa zanesie mimovoľne do oblasti oka druhého človeka, infikuje sa rovnako. Aj v rodine chorého je dôležitá zvýšená opatrnosť a hygiena – umývanie rúk, vlastné uteráky a odstup od chorého.“

Liečba zahŕňa často kortikoidy aj antibiotiká – ako prevenciu pred inými možnými bakteriálnymi zápalmi, ktoré sa môžu popri vírusovému navodiť.
„Dôležité je kontrolovať aj rohovku, ktorú môže zápal postihnúť rovnako. Vytvárajú sa na nej infiltráty – skalenia. Obyčajne sú prechodné a po odznení zápalu odznejú tiež.“

 

Alergický zápal očí

„Sezónne alergie sa najčastejšie prejavujú na očiach v podobe alergického zápalu spojoviek. Základným prejavom je svrbenie, pálenie a vodnatý opuch. Liečba je pomocou antialergických kvapiek,“ dodáva MUDr. Böhm. 

 

Rozoznáte ich?

  začervenanie  svrbenie sekrét  opuch  svetloplachosť
Alergický zápal bledé oči, mierne začervenanie  silné svrbenie nie je, nanajvýš priehľadný hlienovitý, nie hnisavý opuch spojoviek  nie je 
Vírusový zápal silne začervenané oči  svrbenie  silný hnisavý sekrét (biely až žltý) nie je  silná svetloplachosť