„Som vďačná za to, že ako lekárka mám na Slovensku vynikajúce podmienky.“

Rozhovor s MUDr. Tatianou Zavgorodnjou, PhD.

V rodine Zavgorodnja majú lekársku tradíciu v rodine. Malá Táňa chodievala za svojou mamou pravidelne do práce. S nadšením sledovala, ako MUDr. Natália Zavgorodnja, renomovaná ukrajinská očná chirurgička, liečila svojich pacientov. Nedávno posilnila lekársky tím Očného centra Dr. Böhma. Ďakujeme, že sme v nej našli precíznu odborníčku s vysoko profesionálnym, citlivým a láskavým prístupom k pacientom.

Očnú medicínu máte v rodine.
Ako si spomínate na detstvo?

Otec je chirurg, mama očná chirurgička. Dnes je primárkou oftalmologickej kliniky v meste Záporožie a vedúcou katedry oftalmológie Záporožskej lekárskej univerzity. Venuje sa najmä operáciám sivého zákalu. Nerada by som znela neskromne, som však na ňu veľmi hrdá. Patrí k najlepším operačným „virtuózom“ v krajine. Už ako malému dievčaťu mi bolo jasné, že chcem pokračovať v rodinnej tradícii a stať sa lekárkou.

Ako študentka medicíny ste pomáhali na vlastnú žiadosť v očnej ambulancii. Kedy prišlo rozhodnutie, že pôjdete v maminých šľapajach?

Vždy ma fascinovali jemné očné zákroky. Spomínam si na svoj prvý operačný deň počas špecializačného štúdia. Predtým, než som vošla na operačnú sálu, mi v hlave vírilo množstvo vecí, ktoré potrebujem v ten deň vyriešiť. V sekunde, ako som vstúpila na sálu, som zabudla na všetko okolo. Keď som večer vychádzala, spomenula som si, že ma už vlastne nič netrápi. Celý deň som nemyslela na nič iné, len na svojich pacientov. Práca ma pohltila natoľko, že som zabudla na okolitý svet. Na operačnej sále som našla svoje miesto. V ten deň som vedela, že očná mikrochirurgia je mojim poslaním.

Už niekoľko mesiacov ste súčasťou lekárskeho tímu Očného centra Dr. Böhma.
Ako sa vám pracuje?

Na Slovensku cítim vďačnosť každý jeden deň. Ako lekárka a chirurgička v tíme Dr. Böhma môžem svojim pacientom poskytnúť diagnostiku a chirurgické výkony na najvyššej úrovni, ktoré im ich poisťovňa zároveň kompletne uhradí. Napĺňa ma pocit vďačnosti, že mám k dispozícii najmodernejšie technológie, využívam najnovšie postupy a pacienta sa to nijako finančne nedotkne.

Venujete sa, okrem iného, aj diagnostike aj liečbe ochorení rohovky. Máte v oblasti očnej chirurgie ešte nejaký sen?

Svoju dizertačnú prácu som obhajovala v Inštitúte Filatova v Odesse. Práve ukrajinský profesor, očný lekár Vladimír Filatov, vykonal prvé úspešne keratoplastiky na svete. Práve tu som si uvedomila, že by som sa raz chcela v rámci očnej chirurgie venovať aj keratoplastike.