„Sietnicový chirurg žije vnútri oka.“

Rozhovor s MUDr. Diegom Sanchezom, FEBO.

Pôsobil na prestížnych očných klinikách v Španielsku a vo Veľkej Británii. Na Slovensko prináša účinné liečebné postupy. Pre nás je obdivuhodným kolegom, ktorý rieši aj tie najnáročnejšie prípady s výnimočnou expertízou, precíznosťou a vedeckým prístupom. Nikto z nás ho ešte nezažil bez úsmevu a láskavého humoru. Hlavný sietnicový odborník Očného centra Dr. Böhma, MUDr. Diego Sanchez, FEBO.

Operácie sietnice patria k najťažším výkonom v očnej chirurgii. Ako ste sa dostali k makulárnej liečbe?

Od malička ma fascinovalo ľudské oko. Keď sme si v dvanástich rokoch mali vybrať v škole tému ročníkovej práce, zvolil som si oko. Už v začiatkoch medicíny som vedel, že budem oftalmológ. Neskôr na štúdiách a stážach v Španielsku ma oslovil profesor Pastor, špecialista na liečbu ochorení sietnice a ponúkol mi miesto v jeho tíme, ktorý sa venoval výskumu sietnice. Po ukončení atestácií v Španielsku som sa aj vo Veľkej Británii začal prirodzene venovať liečbe sietnice.

Pacientov trápia dve najčastejšie ochorenia sietnice – VPDM (vekom podmienenia degenerácia makuly) a diabetická retinopatia. Aký je rozdiel medzi oboma?

Hlavný rozdiel je čas. Zatiaľ čo pri VPDM ide o akútny stav a každý deň zohráva dôležitú úlohu, diabetická retinopatia je chronickým ochorením, ktoré vyžaduje dlhodobú prevenciu, liečbu a poctivú spoluprácu pacienta.

Aké sú najčastejšie príčiny vzniku VPDM?

Vek a genetická predispozícia. Ochorenie je prejavom starnutia. Prichádza s vekom, podobne ako postupne rokmi degenerujú a starnú aj iné ostatné tkanivá nášho tela. Významnú rolu hrá aj rodinná anamnéza. Ľudia, ktorí majú VPDM v rodine, majú o 10% vyššie riziko vzniku ochorenia.

Sietnicu, tak ako všetky ostatné orgány a tkanivá, ohrozujú voľné radikály. Napríklad zo slnečného žiarenia, nadmerného vystavovania sa modrému svetlu, fajčenie, znečistenie životného prostredia. To všetko negatívne vplýva na ochorenia sietnice. A samozrejme strava. Tá nie je v dnešnej dobe optimálne kvalitná. V rámci prevencie odporúčame kvalitné potraviny a dostatok ovocia a zeleniny, najmä zelenej.

Aké sú príznaky? Máme šancu všimnúť si, že našu sietnicu zasiahla VPDM?

V začínajúcom štádiu pacient necíti nič významné. Zvyknem hovoriť, že rozvoj ohorenia začína v momente, keď sa narodíme. Až po istom čase sa dostane do štádia, keď zasiahne videnie natoľko, že si sám všimne zhoršené videnie. Preto sú dôležité pravidelné skríningy. Prvé ukazovatele ochorenia, drúzy na sietnici, sa môžu prejavovať už u mladých ľudí, okolo 20. – 30. roku života. Toto štádium už dokážeme vidieť počas vyšetrení. Tu odporúčame iba zvýšený príjem vitamínov a ordinujeme celkovo zdravý životný štýl (zdravá strava, prestať s fajčením, pohyb a šport).

Aké máme súčasné možnosti liečby VPDM?

Pri liečbe platí priama úmera: čím skôr začneme, tým máme vyššie šance na stabilizovanie stavu. Ak ochorenie diagnostikujeme neskoro, nie vždy dokážeme opraviť škody, ktoré už na sietnici napáchalo. Zdôrazňujeme, že pacient má prísť okamžite, keď zbadá netypické príznaky a s liečbou potrebujeme začať hneď. Najhoršie je, keď čaká va tri týždne, kým to prejde. „Ono“ to samo neprejde. Pacient sa teda objedná na vyšetrenie, prejdú ďalšie dni až týždne, kým sa dostane do odbornej ambulancie venujúcej sa sietnici. Následne čakáme na schválenie liečby zdravotnou poisťovňou, často tak ubehnú dva mesiace, čo je strašne dlhý čas. K najefektívnejšej liečbe patrí dnes podávanie anti-VEGF látok. V prípade, že ich pacientovi nemôžeme z nejakého dôvodu podať, využívame liečbu steroidmi. Ochorenie úplne nevyliečime, ale včasnou a správne zvolenou liečbou ho dokážeme zastaviť a zlepšiť stav.

Čo sa deje so sietnicou pri ochorení s názvom diabetická retinopatia?

Diabetická retinopatia je celkom iná diagnóza ako VPDM. Ide o komplexné ochorenie celého tela. Hovoríme, že pacient je polymorbidný. Človek s diabetom cíti všetko a zároveň nič. Je unavený, má množstvo problémov, neustále chodieva na rôzne vyšetrenia a kontroly. „Bolí“ ho celé telo a zhoršený zrak je často to posledné, čo si všimne.

Diabetes postihuje cievy. Na sietnici môže spôsobiť dva typy problémov – oklúzie (upchatie) alebo presakovanie ciev (prasknutie a prípadný opuch, tzv. makulárny edém).

Presakovanie sietnice si môžete predstaviť ako prasknuté vodovodné potrubie v miestnosti. Voda zaleje celý priestor, poškodí aj farbu na stenách. Jediné riešenie je zbaviť sa vody a priestory intenzívne sušiť. Rovnako je to so sietnicou. Nejde však o akútny stav, presakovanie sa deje pomaly. Aj opuch sietnice nastupuje pomaly. Pacient nie je schopný identifikovať presný deň a hodinu. Sťažuje sa obyčajne, že zhoršené videnie pozoruje ostatných šesť mesiacov. Pri liečbe diabetickej retinopatie spolupracujeme s diabetológom a máme omnoho viac možností. Našťastie aj čas premyslieť si najvhodnejší typ liečby.

Sietnicové operácie trvajú oveľa dlhšie a sú náročnejšie ako ostatné očné zákroky. Čo máte na svojej práci najradšej?

Jeden môj kolega v Anglicku povedal, že má pocit, akoby celý rok žil vo vnútri oka. Je to sietnicový chirurg, ktorý operuje osem až dvanásť hodín každý deň. Občas sa stotožňujem s týmto opisom. Svet vnútri oka mám však nesmierne rád, neustále ma fascinuje, čo všetko naše oko ukrýva. Cítim radosť a obrovskú energiu z pacientov. Vďaka dnešným možnostiam dokážeme pomôcť zlepšiť aj náročné stavy. Liečba pacientovi pomôže a skvalitní mu každodenný svet. S každým pacientom prežívam radosť a tá ma neustále poháňa do práce.