Očné vyšetrenie môže odhaliť autoimunitné ochorenia aj nádory.

Závažné očné ochorenia majú jedno spoločné.
V začiatkoch sa obyčajne nijako výrazne neprejavujú,
ani nebolia. Môžu sa však prejaviť na oku.

Podľa primára MUDr. Petra Böhma sa oplatí používať zdravé rácio. „Keď si všimnete, že sa vám akýmkoľvek spôsobom zhoršuje videnie, je dobré vyhľadať lekára. Komplexným vyšetrením odhalí alebo vylúči konkrétne príčiny.“ Navyše, na oku ako sa podľa primára môžu prejaviť ako prvé príznaky iných, celkových závažných ochorení.

Toxoplazmóza aj leukémia

Presná diagnostika nám umožňuje v prvom rade diagnostikovať očné ochorenia. Aj niektoré iné, celkové, ochorenia sa však môžu prejavovať na oku. Môže ísť napríklad o mozgové nádory. Z vyšetrení (najmä z vyšetrenia štrbinovou lampou a z vyšetrenia očného pozadia) dokážeme niekedy odhaliť podozrenie na niektoré infekčné, parazitárne a autoimunitné ochorenia ako reumatická artritída, sclerosis multiplex, leukémia či toxoplazmóza. Ide o ochorenia, ktoré sa môžu prejaviť najskôr postihnutím oka, neskôr aj ostatných orgánov. Počas vyšetrenia vidíme aj cievy v oku. Hodnotíme stav aterosklerózy ciev, čo býva dôležitá informácia pre lekárov – internistov.

Čo môžu prezrádzať viditeľné znaky v okolí očí?

Vačky pod očami môžu naznačovať únavu, najmä, ak má človek za sebou prebdenú noc. Tiež problémy s obličkami.

„Vypulené oči“ (známe ako exoftalmus) môžu naznačovať ochorenia štítnej žľazy. Asymetricky vypulené môžu byť náznakom nádorov či aneuriziem, cievnych výdutí.

Pokles jedného viečka môže upozorňovať na zápal slznej žľazy, prítomnosť jačmeňa, ale aj vážnejšie neurologické problémy.

Zdeformované viečka môžu byť následkom nádoru slznej žľazy.

Žltkasté zafarbenie očného bielka môže naznačovať poškodenia pečene. Ak sa toto poškodenie vylúči, môže ísť o poruchu vylučovania bilirubínu. Prípadne niekedy sa zožltnutie bielok objaví u vyčerpaných ľudí, ktorých môže obchádzať nejaká viróza. Ochorenie je známe ako Criegler Najjarov syndróm.

Vodnatý opuch mihalníc (hov. „viečok“) spojený so svrbením a suchou popraskanou kožou je typickým príznakom alergie. Niečo, čo sa dostalo do styku s kožou mihalníc (viečok), spôsobili alergiu (môže ísť napr. o kozmetické krémy alebo dekoratívnu kozmetiku…).