„Dioptrie do diaľky mi zoperoval manžel.”

Rozhovor s Monikou Böhmovou.

Patrí k fyzicky najaktívnejším členom böhmovskej rodiny. Šermuje, jazdí na koni, behá, pláva, snowboarduje. Okuliare a kontaktné šošovky jej strpčovali každý šport. Na operáciu excimerovým laserom si musela počkať. Čo sa v jej živote od zákroku zmenilo?

Váš manžel MUDr. Peter Böhm ml. je aj vašim očným lekárom. Dokonca vás sám operoval. Aký to bol pocit?

O operácii očí som veľmi dlho snívala. Zvažovali sme, aká laserová metóda bude pre mňa najlepšia. Kvôli tehotenstvám a kojeniu som musela počkať. Medzitým sa mi zrak stabilizoval a moje oči sa stali konečné vhodným adeptom na zákrok. Dlho som trpela nosením okuliarov a kontaktných šošoviek. Obťažovali ma v mnohých sférach života. Navyše, aj naše deti boli k mojim okuliarom nemilosrdné. Na operáciu som sa logicky veľmi tešila.
Pred zákrokom som sa manžela pýtala, či je preňho v poriadku operovať svoju manželku. Nie každý chirurg si trúfne na zákrok svojho blízkeho. Manžel bol absolútne odhodlaný. Nechcel, aby to spravil niekto iný. Bola som pokojná, plná dôvery a očakávaní z toho, čo nastane. A od prvého dňa to bolo skvelé. Odvtedy som každý deň rada, že som sa pre zákrok rozhodla. Užívam si pocit, že okuliare sú už minulosťou.

V akých situáciách vám okuliare prekážali najviac?

Správna otázka by bola, kedy mi vlastne neprekážali ☺. Vždy som musela dopredu kalkulovať, kam si mám zobrať šošovky, koľko roztoku, koľko balení. Navyše, pri dlhšom nosení moje oči doslova trpeli. Okuliare mi komplikovali všetky športy, či to bol snowboard, plávanie, jazda na koni, beh alebo šerm. Okuliare boli pre mňa doslova prekážkou.

Aké je to dnes?

Bez nich sa mi žije fantasticky každý deň. Stále som vďačná za obyčajné veci, ktoré si bežný človek s dobrým zrakom nedokáže predstaviť. Vojdem zo zimy dovnútra a vidím. Keď sa pri varení nahnem k digestoru, vidím všetko, čo mám v hrnci. Predtým sa mi sklíčka v momente zahmlili. Keď človek zažije obmedzenia s okuliarmi a slobodu po operácii laserom, uvedomí si, koľko fantastických momentov mu v živote pribudne.

Váš manžel je očný chirurg, obaja žijete prácou v Očnom centre a v Očných ambulanciách Dr. Böhma. Ako to máte s témou práce doma?

Sme rodinná firma, v ktorej pracujeme obaja. Hoci sa snažíme nenosiť si prácu domov, nie vždy je to reálne. Pri každom povolaní je užitočné nastaviť si hranice a oddeliť prácu od rodinného života a času vyhradeného pre deti. Inak človek podvedome nikdy nevypne, to nie je dobré pre rodiný život.
Naše dcéry majú prehľad o tom, čo robí ich tatinko. Vedia, že vyšetruje a operuje oči. Vždy sa tešia, keď ho môžu ísť pozrieť do ambulancie alebo samy absolvujú vyšetrenie. Je to pre ne zážitok.
Najstaršia robí osvetu. Keď minule spolužiakovi niekto neúmysele zlomil okuliare, no nezistilo sa kto, prihlásila sa a navrhla mu, že ho vyšetrí tatinko a strýko Marek mu vyrobí nové v jeho optike.
Moju pozíciu je ťažšie vysvetliť. Vidia papiere, ktoré mama prenáša sem a tam, pečiatkuje, podpisuje, ťuká niečo do počítača a občas niekam odíde.

V Očnom centre Dr. Böhma sa venujete zdravotným poisťovniam. Čo všetko vaša práca obnáša?

V minulosti sme najmä „vybojovávali” lepšie podmienky pre našich pacientov. Rokovali sme s poisťovňami, aby sme mohli ošetriť čo najvyšší počet pacientov za mesiac a poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť bez doplatku.
Dnes mám na starosti hlavne sledovanie zmlúv, faktúr, zasielanie mesačných výkazov. Dohliadam na to, aby mal každý uskutočnený zdravotný výkon správny a presný protokol. Sledujem aktuálne legislatívne úpravy, nahlasujem aj tú najmenšiu, zmenu, ktorá nastane v ambulancii. V skratke, ide o množstvo malých precíznych administratívnych úkonov, ktoré sú potrebné, aby naši pacienti nemuseli platiť za vyšetrenia a operácie, ktoré by na mnohých pracoviskách musel doplácať.
Neustále sa snažíme zlepšovať materiálno-technické vybavenie. Sledujeme trendy, testujeme nové moderné prístroje. S každou novou technológiou súvisí niekoľko kôl administratívnych úkonov, aby sme nové technológie zazmluvnili a naši pacienti ich mali opäť bez doplatku.

Za 16 rokov fungovania Očného centra Dr. Böhma sa vám podarilo s poisťovňami zazmluvniť väčšinu výkonov. Čo je pre váš tím najväčším úspechom?

Všetky zdravotne indikované operácie sú u nás plne hradené zdravotnou poisťovňou. Tiež veľké portfólio ambulantných vyšetrení. Sme radi, že naši pacienti majú bez doplatku operácie sivého zákalu aj náročnú chirurgiu sietnice. To je pekný pocit.